SÖYLEŞİ: SEVGİ SOYSAL ve HİKAYECİLERİ



Sevgi Soysal ve Hikayecileri

  Etkinlikizi Kültür Platformu’nun düzenlediği Edebi Sanatlar Buluşmasının ikinci oturumu 28 Kasım Perşembe günü Mimarlar Odası Taş Bina’da, 19.00’da edebiyatseverlerle buluşacak. İkinci oturumumuzun konuğu öykü yazarı Hatice Meryem.

  Sevgi Soysal, 12 Mart döneminin dikkat çeken kadın yazarlarından. Politik ve sosyal konulara derin bakışı, öğretici bir fonksiyon sunmayan ama soru sormaktan ve anlatmaktan geri durmayan üslubunun bazen alaycılığı, bazen de hüznü eserlerinin özgünlüğünün belli bir boyutunu oluşturmaktadır. Kendi döneminde sınırlı bir şekilde ele alınan kadınlık, onun her zaman değindiği, diyalog halinde olduğu ve tartıştığı bir alan olmuştur. Yenişehir’de Bir Öğle Vakti eserinde çöküntü içinde olan bir sistemin sonunu anlatan bir yapıyı değil kendi eserlerinin özgünleştirici özelliklerinden birisi sayılan sorgulamacı tavrıyla ön plana çıkar. Şafak’ta ise darbe döneminin baskı, şiddet ve işkence gibi unsurlarını yer yer hüzünlü ifadelerle yer yer de eleştirel düşünceyle aktarır. Soysal’ın yukarıda kısaca bahsedilen eserlerinin dışında Tante Rosa, Yürümek, Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu eserleri bulunmaktadır.

 Konuğumuz Hatice Meryem insanın durumunu, varlığını ve dünyada yaşadığı süre boyunca etkinliklerinin meşru olup olmadığını edebiyatın ona kattığı özgürlükler neticesinde ele almıştır. Kavram kargaşasından kaçınan ve güncel dünyanın sorunlarına eğilen Meryem, kadınlık sorununa coğrafi olarak sorular sorarken iktidarın ve muktedirliğin sınırlarını da eserlerine yedirmeyi ihmal etmemektedir. Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri Yarışması’nda öykü dalında dikkate değer bulunan Hatice Meryem’in 2000’de Siftah adlı ilk kitabı yayımlandı. Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı kitabı 2002’de yayımlanan Meryem’in bu eseri aynı adla Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi. 2008’de İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar, 2010’da Aklımdaki Yılan, 2013’te Beyefendi, 2019’da ise Yetim adlı kitapları İletişim Yayınları’nca yayımlanan yazarın kitapları Bulgarca, Romence, Macarca ve Almanca dillerine çevrildi. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

KONSER: JAZZ SISTERS

KONSER: VEDAT SAKMAN&EMİN İGÜS